Nega

Otrokova koža se razvija do tretjega leta starosti. V tem času je še posebej občutljiva. Čeprav ima strukturo kot odrasla koža, pa še vedno nima vzpostavljenih vseh zaščitnih funkcij kot pri odraslih.

PH otroške kože je bolj kisel kot pri odrasli osebi, zato je še občutljivejša za draženje in okužbe. Hitro se vzdraži, hkrati pa se težje brani pred zunanjimi dejavniki, kot so suh zrak, nižje temperature, sonce in mikrobi. Potrebno je kar nekaj časa, da se okrepi in začne opravljati vlogo zaščitne plasti. Prav zato otroška koža zahteva posebno pozornost in nego.
Izbirajte izdelke, ki so namenjeni otroški koži, in ki so preizkušeni pod nadzorom dermatologov in pediatrov. Otroška koža je pogosto suha, zato jo je treba vlažiti, zlasti na najbolj izpostavljenih delih.

Dojenčku pogosto privoščite masažo. Izkoristite trenutke nege in vtirajte izdelke toliko časa, da se vpijejo. Posebej masirajte rokice, dlani, prsni del in trebušček. Masaža naj bo namenjena tudi temu, da se s svojim otrokom še bolj zbližate. Masaža je zelo učinkovita tudi za pomiritev in uspavanje otroka. Tudi med umivanjem se pogovarjajte z vašim otrokom, saj tudi to pozitivni vpliva na njegov razvoj.

Osnovna nega

Preden začnete, si vedno dobro umijte roke. Uporabljajte izdelke, ki so namenjeni negi izključno otroške kože. Posebno pozornost namenite očem, nosu in ušesom. Zelo pomembno je, da poskrbite, da so čisti in zdravi.

Obraz
Otroški obraz čistite s kosmom vate, navlaženem z vodo. Začnite pri čelu, nosku in ličnicah ter nadaljujte preko zgornje ustnice, brade in vratu.

Oči
Navlažite kosem vate ali sterilno gazo. Previdno primite dojenčkovo glavo in očistite oko od notranje proti zunanji strani. Za drugo oko vzemite nov kosem vate, da se izognete morebitni okužbi.

Ušesa
Naredite manjši zvitek, tako da posvaljkajte kosem vate med prsti in ga namočite v fiziološko raztopino. Otroku glavo rahlo nagnite na stran in očistite uhelj in zunanje uho (kar vidite), da preprečite nastanek čepkov. Nikoli ničesar ne potiskajte globoko v otrokovo uho. Za čiščenje lahko uporabite tudi posebej oblikovane palčke ali suho bombažno gazo, vendar ne uporabljajte palčk za odrasle, ker lahko vzdražijo ušesa ali jih poškodujejo.
Redno preverjajte in čistite področje za ušesom. Na to področje pogosto pozabimo, zaradi nečistoče pa je koža tu podvržena sušenju in rdečici.

Nos
Tako kot pri ušesih naredite zvitek, ga namočite v fiziološko raztopino in nato nežno očistite eno nosnico. Za drugo nosnico vzemite drug kosem vate. Za čiščenje lahko uporabite tudi rob bombažnega robčka, namočenega v fiziološko raztopino. Nos čistite samo, če je umazan ali zamašen.

Lasje 
Za česanje otroških las uporabite mehko krtačo, izdelano posebej za dojenčke.

Nohti
Počakajte vsaj mesec dni, preden prvič porežete nohte svojemu dojenčku, ker so pred tem preveč krhki. Nato jih redno strizite, da se otrok z njimi ne opraska. Izberite trenutek, ko je čim bolj miren, oziroma ko je zaspan ali spi, najbolje po kopanju, ko so nohti mehkejši. Uporabljajte zaobljene škarje. Pri rezanju nohtov sledite naravni liniji nohta.
Rahlo potegnite kožo pod nohtom navzdol, da se nekoliko loči od nohta in da je ne poškodujete ob rezanju. Otroka dobro držite in ga mirite s svojim glasom, da preprečite morebitne poškodbe, ki bi lahko povzročile okužbo nohta. 

Nega popka 
Po rojstvu morate skrbeti za popkovino, dokler ne odpade. To se zgodi 7 do 10 dni po rojstvu. Za preprečitev okužbe jo vsak dan razkužite s sterilno gazo, namočeno v antiseptično sredstvo, in jo na koncu nežno osušite s suho sterilno gazo.

Roke
Otroku redno čistite roke, še posebej pred jedjo in po prihodu domov. Vedno nosite s seboj vlažne robčke, tako da otroku lahko očistite roke tudi na sprehodu, med prehranjevanjem ali v avtomobilu.

Piškotki so nujno potrebni za delovanje našega spletnega mesta, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Zraven nujno potrebnih piškotkov uporabljamo tudi analitične piškotke za analizo spletnega prometa. Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z našo politiko piškotkov. S klikom na "Sprejmi piškotke" sprejmete piškotke, ki so nastavljeni za to spletno mesto.